SEAT-jarrupalojen ja -levyjen vaihto

Jarrujen kunnon ja kuluman tarkistus 0 €

Tärkein turvallisuustekijä löytyy varmasti jokaisen auton ratin ja penkin välistä. Toisena tärkeänä turvallisuustekijänä tulee hyvä ja esteetön näkyvyys. Tästä syystä on pidettävä huolta pyyhkijänsulkien ja tuulilasin kunnosta. Moitteettomasti toimiva jarrujärjestelmä on ehdottomasti kolmanneksi tärkein turvallisuustekijä.

Jarrujärjestelmän lisäksi jarrujen kulutusosat eli jarrulevyt ja jarrupalat on huomioitu auton suunnittelussa hyvin yksilöllisesti. Materiaalivalintoihin vaikuttavat auton mallin ja moottorin tehon lisäksi myös auton yksilöllinen varustus. Juurin sinun autoosi optimoidut jarruosat ovat saatavilla ainoastaan SEAT-alkuperäisosina. Korkealaatuisilla alkuperäisosillamme on myös kahden vuoden varaosatakuu.

Keskimäärin jarrujen kulutusosien uusintatarve tulee kulumisen seurauksena ajankohtaiseksi 60 000 – 90 000 km:n ajomäärän kohdalla. Jarrujen kulutusosien käyttöikä vaihtelee kuitenkin ajoprofiilin mukaan. Kuluneiden osien vaihdon tarve määritetään mittauksella, jonka tulosta verrataan valmistajan määrittämään kulumisrajaan. Vaivattomimmin jarrujen kulutusosien vaihto onnistuu määräaikaishuollon yhteydessä valmistajan korjausohjeiden mukaisesti SEAT-huollossa.

Jarrulevyjä voidaan joutua uusimaan myös ruostumisen seurauksena ja ruostuminen voi johtua eri syistä. Erittäin ennakoiva ajotyyli saattaa johtaa etenkin jarrulevyjen taka-akselin ruostumiseen. Kevyissä jarrutuksissa jarrupaine ohjautuu pääasiassa etuakselille, ja näin jarrutuksen levyä puhdistava vaikutus jää vähäisemmäksi taka-akselin puolella. Myös pidempinä auton seisonta-aikoina jarrulevyn pinnan puhdistuminen ajon aikana ja jarrutettaessa ei pääse tapahtumaan. Ruostumiseen voivat johtaa myös jarrujärjestelmän jumiutuneet osat, jolloin on syytä tehdä myös jarruhuolto osien uusimisen lisäksi.

Jarrulevyjen uusinnan yhteydessä uusitaan aina myös jarrupalat, jotta käytetty jarrupala ei aiheuta epätasaista kulumista uuteen jarrulevyyn. Jarrulevyt- ja palat uusitaan aina akselikohtaisesti molemmille puolille autoa, jotta jarrujen kitkaominaisuudet ovat samat auton molemmin puolin. Tämän vuoksi jarrupalat myydään sarjana ja pareittain. 


Usein kysytyt kysymykset 

Milloin jarrulevyt pitää vaihtaa?

Jarrulevyt pitää vaihtaa, kun ne ovat saavuttaneet valmistajan määrittämän kulumisrajan. Jarrulevylle ei suoraan määritetä minimipaksuutta, vaan kuinka paljon levy saa olla kulunut uuteen osaan verrattuna. Kulumisraja verrattuna uuteen jarrulevyyn on yleensä 2–3 mm. Kulumisraja vaihtelee malleittain ja sen mukaan, onko kyseessä etu- vai taka-akselin jarrut. Jos jarrulevyjen kitkapinta on päässyt ruostumaan, on se myös peruste jarrulevyjen vaihdolle.

Jarrupalojen ja jarrulevyjen vaihto hinta?

Oman autosi jarrupalojen ja jarrulevyjen vaihdon tarkan hinnan saat helposti selville SEAT-huollon verkkovarauksesta.