SEAT-akun vaihto

Akun tarkastus 0 €

Auton ja lisälaitteiden käyttötapa vaikuttavat käynnistysakun ja mahdollisen lisäakun käyttöikään. Jos akku on suuremman osan auton käyttöajasta alilatautunut, akun kuluminen on silloin nopeampaa. Päivittäiset lyhyet ajomatkat yhdessä ja erikseen erilaisten virrankuluttajien käytön, kuten esim. ratin lämmittimen, istuinlämmittimen ja tuulilasinlämmittimen, kanssa aiheuttavat auton akun alilatausta. Auton akkua kuormittaa merkittävästi seisontalämmittimen käyttö, koska sen sähkönkulutus on ainoastaan akun varassa. Auton akku latautuu uudelleen vain riittävän pitkän ajosuoritteen aikana. Sähkönkulutus on merkittävää ns. lepotilassa myös nykyaikaisissa autoissa, koska niissä on paljon sähköä kuluttavaa elektroniikkaa. Alilataukseen johtaa myös auton pitkät seisonta-ajat. 

Ennakoimalla voi välttää monia ongelmia, myös autosi käynnistysongelmat. Suosittelemme tarkastamaan akun kunnon ja uusimaan akun ennen kuin auto jättää käynnistymättä kiireisenä arkiaamuna. Auton akun vanhenemisen mukanaan tuomat ongelmat tulevat ilmi yleensä talven kovimmilla pakkasilla tai kesän kuumimmilla helteillä. Esim. määräaikaishuollon yhteydessä voi suorittaa ennakoivasti auton akun vaihdon.

Laadukkaille SEAT-akuille myönnämme 2 vuoden varaosatakuun. Auton akun käyttöikä on keskimäärin 5 vuotta. Akunvalvonnan ohjainlaitteen sopeutus uuteen akkuun on erityisen tärkeää auton akkua uusittaessa. Uuden akun koko kapasiteetti tulee silloin parhaiten järjestelmän hyödynnettäväksi ja lataustapahtumasta saadaan mahdollisimman optimaalinen uudelle akulle myös haastavimmilla ajoprofiileilla.


Usein kysytyt kysymykset 

Kuinka nopeasti auton akku tyhjenee?

Kysymykseen ei voi antaa yksiselitteistä vastausta, koska aikaan vaikuttaa akun varaustila, akun kapasiteetti ja virrankulutus. Jos auto on esimerkiksi liian pitkään käyttämättömänä, auton käynnistysakun varaustila purkautuu hiljalleen. Näin ollen akku voi tyhjentyä jo parin viikon aikana, jos akku ei ole täyteen varautunut seisontajakson alettua. Sähköä kuluu myös lepotilassa, etenkin nykyaikaisissa autoissa, joissa on paljon elektroniikkaa. Yleinen suositus on, että jos autolla ajetaan pääasiassa lyhyttä matkaa, tulisi autolla ajaa vähintään yksi pitkäkestoisempi ajosuorite viikossa. Tämä mahdollistaa akun latautumisen.

Kuinka kauan auton akun lataus kestää?

Akun täyteen latautuminen riippuu akun kapasiteetista, akun varaustilasta ja latausvirrasta. Tyhjentynyt akku suositellaan lataamaan akkulaturilla. Latautuminen kestää noin 5 - 15 tuntia. Apuvirran antaminen toisesta autosta ei ole suositeltavaa, sillä apuvirran annossa muodostuvat jännitepiikit tai kaapeleiden asennuksessa tehdyt virheet voivat aiheuttaa vaurioita auton sähköjärjestelmään ja johtaa korkeisiin korjauskustannuksiin.

Kuinka usein auton akku pitää vaihtaa?

Auton akun käyttöikä on keskimäärin 5 vuotta, mutta akun käyttöikään vaikuttaa auton pääasiallinen ajosuorite ja lisälaitteiden käyttö. Akun kuluminen on nopeampaa, jos akku on ison osan auton käyttöajasta alilatautunut. Alilataukseen johtavat yhdessä ja erikseen runsas erilaisten virrankuluttajien (esim. istuinlämmittimet, tuulilasin lämmitin, takalasinlämmitin jne.) käyttö ja lyhyet päivittäiset ajomatkat. Suosittelemme vaihtamaan akun 5 vuoden välein ongelmien ennaltaehkäisemiseksi.

Mitä tehdä jos auton akku on tyhjä?

SEAT Liikkumisturvasta puh. 0600 122 66 saa apua ja neuvoja autoilun haastavissa tilanteissa. Apuvirran antaminen toisesta autosta ei ole suositeltavaa, sillä apuvirran annossa muodostuvat jännitepiikit tai kaapeleiden asennuksessa tehdyt virheet voivat aiheuttaa vaurioita auton sähköjärjestelmään. Tämä voi aiheuttaa korkeita korjauskustannuksia.

Mikä akku autoon? 

SEAT-alkuperäiset akut ovat erittäin laadukkaita. Alkuperäisten, merkkikohtaisten akkujen toteutuva käyttöikä on huomattavasti pidempi kuin muiden tarvikevaihtoehtojen. Akku kannattaa uusia aina SEAT-huollossa. Uusi akku sopeutetaan SEAT-huollossa akunvalvonnan ohjainlaitteeseen optimoidun lataustapahtuman mahdollistamiseksi. Varaa verkkovarauksesta akun vaihto tai akun kunnon tarkastus.