Uudet autot Uutiset Vaihtoautot

Huollata autosi kesäkuntoon

Kevään kynnyksellä autosta on hyvä pyyhkiä talven jäljet pois ja huollattaa se kesäkuntoon.

28.03.2022

Huollata autosi kesäkuntoon

Aurinko paistaa ja kelit lämpenevät, eli kesä on aivan nurkan takana. Tämä tarkoittaa, että myös autosta on hyvä pyyhkiä talven jäljet pois ja huollattaa se kesäkuntoon. Auto joutuu talven aikana koville pakkasten, lämpötilaerojen sekä tiesuolan ja hiekan takia. Auton säännöllinen huoltaminen auttaa pitämään autosi kunnossa, ja säännöllisten huoltojen avulla voidaan välttää isot ja kalliit korjaukset.

- Kun autoa huollattaa säännöllisesti, ei varsinaiselle erilliselle keväthuollolle ole välttämättä tarvetta, muistuttaa Käyttöauto Rauman huoltopäällikkö Juha-Matti Kangas.

Auto kannattaa kuitenkin puhdistaa ja sen kunto tarkastaa vuodenaikojen vaihtuessa. Puhdas ja huollettu auto on turvallisempi ja viihtyisämpi ajaa.

Aloita auton puhdistamisella

Talven jälkeen on hyvä aloittaa ensimmäiseksi auton perusteellisella putsaamisella. Imuroi ja pese auto myös sisältä. Matot kannattaa siirtää syrjään ja imuroida myös niiden alta. Mattojen alle jääneet kivet kuluttavat helposti verhoilun puhki ja hankaloittavat mattojen pysymistä paikallaan. Auton maalipinnasta kannattaa pestä huolellisesti pois siihen talven aikana tarttuneet maantiesuola, lika ja piki. Muista myös kuivata ja vahata autosi pesun jälkeen. 

Sekä Käyttöauto Jyväskylän huoltopäällikkö Matti Janhunen että Rauman Juha-Matti Kangas molemmat muistuttavat tuulilasin kunnon tärkeydestä.

- Auringon säteet osuvat helposti tuulilasin naarmuihin ja voivat aiheuttaa jopa turvallisuusriskin, toteaa Kangas.

Pienet naarmut on mahdollista poistaa kotikonstein naarmunpoistoaineella ja mikrokuituliinalla, mutta suurempien naarmujen kohdalla kannattaa suunnata ammattilaisen luokse. Meiltä Käyttöautosta löydät tuulilasin vaihto- sekä korjauspalvelut, joten voit ottaa huoletta suunnaksesi sinua lähimmän toimipisteemme. Kangas lisää, että tuulilasin korjaus on asiakkaalle yleensä maksuton, mikäli hänellä on voimassa oleva lasivakuutus. Tuulilasin kuntoa tarkastaessa on hyvä huomioida myös tuulilasinpyyhkijöiden kunto.

Tarkasta renkaat sekä auton nestemäärät

Renkaiden vaihto kannattaa tehdä aina vallitsevien olosuhteiden sekä oman ajotarpeen mukaan. Talvirengaspakko päättyy maaliskuun viimeinen päivä, mutta kesärenkaat on suositeltavaa vaihtaa vasta, kun lumisateita ja pakkasia ei todennäköisesti ole enää luvassa.

Janhunen muistuttaa renkaiden kunnon tärkeydestä. Renkaiden vaihdon yhteydessä onkin hyvä tarkastaa myös niiden kunto sekä urasyvyys. Lain mukaan kesärenkaissa riittävä urasyvyys on 1,6 mm ja talvirenkaissa 3mm. Riittävä urasyvyys on ennen kaikkea turvallisuuskysymys ja se suojaa esimerkiksi kesällä vesiliirtoon joutumiselta. Kangas suosittelee tarkistuttamaan renkaan vaihdon yhteydessä myös alustan ja nivelien kunnon mahdollisten kulumien ja vaurioiden varalta. Voit lukea lisää renkaista aiemmasta blogikirjoituksestamme.

Keväällä on hyvä tarkastaa ja täydentää auton nestemäärät. Jarrunesteet kannattaa esimerkiksi vaihtaa joka toinen vuosi, jotta jarrut toimivat tehokkaasti Myös jäähdytysnesteen määrä tulee tarkastaa talven jäljiltä. Näin varmistetaan, ettei moottorin lämpötila pääse kesän helteillä nousemaan liian suureksi. Lisäksi moottorin öljyt on syytä tarkastaa keväthuollon yhteydessä ja ne kannattaa vaihtaa kerran vuodessa, jotta moottoriöljy suojaa kunnolla moottoria.

Auton renkaat – Tärkeimmät vinkit renkaanvaihtoon, hankintaan ja säilytykseen

Toimiva ilmastointijärjestelmä tuo mukavuutta

Kattavassa ilmastointihuollossa autostasi vaihdetaan kylmäaine, suodatinkuivain sekä raitisilmasuodatin, kosteus poistetaan ja koko järjestelmän toimivuus tarkastetaan.

- Raitisilmasuodattimen vaihtoa suositellaan vuoden välein, nimenomaan keväällä. Ilmastointihuolto on taas hyvä suorittaa kahden vuoden välein, opastaa Kangas.

Ilmastointijärjestelmä kannattaa lisäksi desinfioida, sillä tiepöly sekä muut bakteerit kerääntyvät kanaviin ja sisäkennoon aiheuttaen tunkkaisen hajun. Huollettu ja puhdas ilmastointijärjestelmä pitää autosi miellyttävänä ja raikkaana.

Loppuun muistilista kevään kynnykselle:

  • Putsaa ja puhdista auto perusteellisesti
  • Tarkasta tuulilasin ja tuulilasinpyyhkijöiden kunto
  • Tarkasta renkaiden kunto
  • Tarkasta auton nesteiden määrä
  • Tarkasta ilmastointijärjestelmä

Me autamme huoltamaan autosi kesäkuntoon!

Varaa huoltoaika autollesi

Katso lähin Käyttöautosi

Uudet autot Uutiset Vaihtoautot